Thijs van Kuijk

De Zonnekoning


katten zijn van nature territoriale dieren. Wanneer ze een huis als hun territorium beschouwen, kunnen ze gedrag vertonen dat erop gericht is hun territorium te markeren en te beschermen. Dit kan zich manifesteren als dominantie over bepaalde ruimtes of objecten in huis. De Franse koning Lodewijk XIV staat in de Nederlanden vooral bekend om zijn constante drang naar machtsuitbreiding en oorlogsvoering. Hij kreeg de naam Zonnekoning, als middelpunt van de wereld.

In hagiografieën spelen visuele factoren een immense rol, de beeldtaal en symbolen die wij herkennen geven ons direct een idee dat waar wij naar kijken belangrijk is. In dit digitale sculptuur zijn deze twee figuren gecombineerd omdat zij eigenlijk best veel gemeen hebben. Mensen is geleerd om beiden te aanbidden, maar wat aanbidden mensen nu precies?

De zonnekoning is een 3D sculptuur gemaakt als onderzoek naar aanbidding en de beeldtaal die hiertoe behoort. We zien allerlei symbolen die wij automatisch linken aan autoriteit, aan goddelijkheid. We zien goud, juwelen en katten lichaamsdelen. In het middelpunt zien wij een kat dansen. We zien duidelijk zijn mannelijkheid nog tussen zijn benen hangen en zijn staart omhoog staan. In zijn linkerhand heeft hij een Rijksappel vast: een symbool voor de wereld, die in de palm van zijn klauw ligt. In zijn rechterhand een scepter, want wie de scepter zwaait is de baas. Voor de kat staat een gouden reliek, voor de kijker onbekend wat hier in zit.

Boven de kat hangt een gouden zon, met in het midden een achterwerk: het belangrijkste symbool voor katten autoriteit. De kat wordt omringd door vier dorische zuilen met een boog die alles aan elkaar verbindt.

Dit project focust zich technisch op de verhouding van hard modelleren samen met soft modelleren. Waar het katten sculptuur is gevormd via soft sculpting zijn de architectonische elementen gebouwd via hard sculpting technieken.